فلو سوئیچ ابزاری برای مشخص شدن حضور یا عدم حضور سیال در سیستم سرمایشی است. پمپها از جمله تجهیزاتی است که وجود سیال در آن ضرروی بوده و چنانچه پمپ بدون سیال باشد باعث خرابی و آسیب جدی به آن میشود. در نتیجه نبود سیال در سیستم به تجهیزات دیگر نیز آسیب رسیده و باعث خارج شدن آن ها از خط سرویس میشود.
برای آشنایی و شناخت بیشتر نسبت به فلوسوئیچ در چرخه تبرید این مقاله را تا آخر مطالعه کنید.
نحوه عملکرد فلوسوئیچ در دستگاههای مختلف
فلوسوئیچ ها جهت کنترل جریان هوا، بخار و یا سیال در سیستمهای سرمایشی به کار میروند. در ادامه نحوه عملکرد این قطعه را در پمپ یک سیستم بررسی میکنیم.
گام اول-فلو سوئیچ با انتقال حرکت یک محرک مانند رله، سوئیچ نی شکل یا پدال به ماشین دیگر در داخل سیستم شروع به کار میکند.
گام دوم- در این مرحله در صورت وجود داشتن یا وجود نداشتن جریان سیال، سیگنال حرکتی به پمپ فرستاده می شود تا پمپ را خاموش یا روشن کند.
فلوسوئیچ در دستگاههای مختلفی مثل مدار خنک کننده، پمپ و آژیر در شرایط مختلف سیگنالهایی را ارسال میکند؛ که در نتیجه باعث خاموش یا روشن شدن دستگاه میشود.
آشنایی با کاربردهای فلو سوئیچهای در سیستمهای مختلف
فلوسوئیچ که به شکل یک سوئیچ مکانیکی است، برای مشخص شدن وجود مایع در لوله چرخه تبرید کاربرد دارد. این قطعه در صورت وجود داشتن سیال یا وجود نداشتن سیال در لوله روشن و خاموش میشود. این قطعه الکترونیکی بسیار ساده و کوچک طراحی شده است؛ که دارای یک پدال است که با حرکت جریان سیال به حرکت میافتد.
بنابراین فلوسوئیچ روشن شده و وجود سیال در لوله را تایید میکند. این قطعه ساده و کوچک در عملیاتهای گوناگونی دارای کاربرد و نقش مهمی دارد.
هدف استفاده از این قطعه در سیستمها محافظت از پمپ، بهبود عملکرد دستگاه و نظارت بر عبور ماده مبرد مانند هوا یا گاز یا مایع در یک لوله خاص میباشد. سوئیچها ممکن است یک نوع سیستم خاص باشند که در مواقع لازم باید در آنها آژیر یا زنگ خطر به کار گرفته شود. یک مثال استفاده از فلوسوئیچ درخط لوله آب است؛ جهت مشخص شدن اینکه آب در لوله در وجود دارد یا ندارد.
انواع فلو سوئیچ ها و کارکرد آنها
فلو سوئیچ ها دارای انواع مختلفی است که در دستگاههای گوناگونی کاربرد دارند. در زیر به انواع فلو سوئیچ ها اشاره میکنیم.
1.فلوسوئیچهای خطی:
مکانیزم عملکرد این مدل مانند مدل پدالی آن می باشد. این مدل فلو سوئیچ همانند شیر است که در مسیر جریان قرار می گیرد. در نتیجه میزان جریان عبوری را تشخیص می دهد و زمانی که جریان تغییر می کند بر اساس تنظیمات از پیش انجام شده، سیگنال الکتریکی ارسال می کند و فرمان قطع را می دهد. نحوه نصب تیغه درون سوئیچ جریان تفاوت این دو مدل می باشد.
2.فلوسوئیچهای تیغه ای:
در این مدل فلوسوئیچ از یک پدال استفاده شده است که در هنگام عبور جریان، سیال آن را حرکت می دهد. هنگامی که جریان سیال کاهش می یابد، اتصالی مغناطیسی داخلی ایجاد می گردد و در نتیجه باعث تحریک سوئیچ و تغییر فاز می گردد. فلو سوئیچ های پدالی یا سنسور های تیغه ای سیگنال های خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان به خصوص می باشند. این مدل از سوئیچ ها بسیار مقرون به صرفه و قابل اعتماد می باشند.
کاربرد های فلو سوئیچ تیغه ای در جریان بویلر، تهویه مطبوع، کنترل دمپر ها و حفاظت از پمپ ها، موتور ها و دیگر تجهیزات با جریان کم یا بدون جریان میباشد.
3.فلو سوئیچ ترمال/گرمایی:
فلوسوئیچ ترمال سنیورهایی با سیگنالهای خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان خاص میباشد. این مدل سوئیچ از یک سیستم کامل جهت تشخیص نشتی و یا یک انتخاب عملکرد NC/ نرمال کلوز و NO/ نرمال اپن میباشد. کاربرد های این مدل در چیلرها، آبگرمکن ها و سیستم انتقال سیال میباشد.
4.فلوسوئیچهای پیزو:
فلو سوئیچ پیزو سنسورهای با سیگنال های خارجی الکتریکی هستند. مانیتور جریان حجمی، اطلاعات ارزشمندی برای شرایطی که بیشترین سیال و یا زمانی که هیچ سیالی داخل لوله ها نیست ارائه می کند. کاربردهای این سوئیچ در سیستم پخش و توزیع نفت، درام چرخشی، توزیع کننده هوا و تهیه غذا است.
5.فلو سوئیچ پیستونی:
در این سوئیچ، یک پیستون داخلی وجود دارد. در این حالت برای به کار انداختن سوئیچ روش های مختلفی وجود دارد. در این مدل جریان داخل درگاهی می شود و موجب فشار روی سوپاپ مغناطیسی می گردد. فلو سوئیچ های پیستونی و یا رفت و آمدی سنسور هایی همراه با سیگنال های خروجی الکتریکی در یک نرخ جریان خاص می باشد.
این مدل ها در سیالات نفتی، هوا، آب و گاز به کار برده می شود. کاربرد این سوئیچ ها در کنترل جریان نفت، سیستم های روانکاری و کنترل جریان نفت است؛ همچنین از مزایای این سوئیچ طراحی و ناسازگاری عالی با محیط شیمیایی و تشخیص جریان کم و یا بدون جریان می باشد.
6.فلوسوئیچهای آلتراسونیک:
در این مدل، سوئیچ خارج که از لوله عبوری جریان سیال، نصب می گردد. سنسور آلتراسونیک تعبیه شده در این سوئیچ در هنگام تغییر جریان سیگنال آلتراسونیک می فرستد.
7.فلو سوئیچ توربینی:
فلوسوئیچ توربینی جهت مصارفی حساس تر و دقیق تر کاربرد دارد. سایز مدل توربینی کوچک است و در سیستم هایی که جریان، فشار و دما پایین باشد به کار برده می شود. این فلو سوئیچ از جمله پر کاربردترین فلو سوئیچ های موجود در بازار است.
فلوسوئیچ پرهای چگونه حرکت مایع در لوله را مشخص میکند؟
فلوسوئیچ پرهای نسبت به دیگر فلوسوئیچها در صنایعی مثل HVAC* استفاده بیشتری دارند. جریان سیال منجر به حرکت این پرهها در فلوسوئیچ شده و سبب فعال شدن فلوسوئیچ میشود. پدال فلوسوئیچ به حرکت در می آید و حرکت مایع یا سیال در لوله را مشخص میکند. این پدال با حرکت سیال به حرکت در آمده و هنگامی که به نقطه معین میرسد، علامتی را برای واکنش مشخص ارسال میکند.
فلوسوئیچ پرهای بين ميزان جريان عبوري و فنر كنترلي به عنوان بازوي تعادلي عمل میکند. میکروسوئیچها فرمان قطع یا وصل جریان را در هنگامی که نرخ جریان عبوری فرآیند از نقاط تنظیم کمتر یا بیشتر شود، ارسال میکنند. فلوسوئیچهایی که دارای باله شناور هستند جهت استفاده در کاربریهای با طول عمر طولانی طراحی شده اند.
این سوئیچ ها در تشخیص جریان سیال و اندازه گیری سرعت فن ها کاربرد پیدا می کنند. یک فلو سوئیچ ممکن است جهت محافظت از یک المان گرمایشی الکتریکی در یک سیستم گرمایشی مرکزی قبل از اینکه جریان هوا از دمنده منتشر شود، استفاده شود. فلو سوئیچ ها ممکن است برای هشدار زمانی که فن تهویه در موقعیت خطرناکی قرار گیرد و یا جریان هوا قطع شود کاربرد داشته باشد.
کاربردهای انواع فلوسوئیچ فلوسوئیچ ها برای تعیین حضور دو دسته سیال شامل هوا و مایعات در سیستمهای زیر کاربرد دارند.
الف-فلو سوئیچ مایع: در تهویه مطبوع، سیستمهای آب گرمکن، سیستم پمپ، دستگاههایی خنک کننده بر پایه آب، سیستم انتقال مایعات، سیستمهای آب پاش، سیستم تصفیه آب، کلر زنی به استخرها، چاه آزمایی نفتی، زهکشی خط جریان، استفاده میشوند.
ب-فلو سوئیچ های هوا: برای تصفیه هوای اتاق، گرمایش مجرایی، تهویه اگزوز، سیستم تامین هوا و سیستم فیلتر اتاق کاربرد دارند.
جمع بندی بحث فلو سوئیچ و عملکرد آن
در این مقاله گفتیم که فلوسوئیچ قطعه ای است که حضور یا عدم حضور سیال را در لوله موجود در سیستمهای مختلف مثل پمپ را معین میکند. برای مطالعه مقالات مرتبط با قطعات و تجهیزات سردخانه به سایت پارس کول مراجعه کنید.